Több mint tíz éve tilos a petárdák használata, sőt annak birtoklása is komoly pénzbírsággal jár, mégis az állatvédelmi szervezeteknek évről-évre figyelmeztetni kell szilveszter közeledtével a pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásaira melyek sokkoló hatással vannak háziállatainkra. A megriadt állatok akár 10 kilométert is megtehetnek félelmükben. Számos olyan esetről is hallhattunk, hogy a kutyák menekülés közben fennakadva a kerítésen pusztultak el.

A Zöld Válasz Egyesület tanácsai szilveszter közeledtével az állattartóknak:

Az állatban lévő mikrochip legyen az állatorvosnál regisztrálva, ha nincs a kedvencünkben, akkor nyakörvére tegyük a gazda telefonszámát tartalmazó bilétát.

Pórázon sétáltassuk házikedvenceinket.

Biztosítsunk háziállatainknak a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet.

Környezetvédelmi egyesületként azonban nem mehetünk el amellett, hogy bár idén is számos, az egész társadalmat megrázó állatkínzás történ, mégsem sikerült elérni, hogy a kormányzat szigorítsa az állatvédelmi törvényt, hogy valóban elrettentő büntetést, letöltetendő szabadságvesztést kapjon az, aki egy állatot megkínoz, vagy elpusztít.

A Zöld Válasz Egyesület továbbra is egy rendezett, szabályzott állatvédelmi törvényt szorgalmaz, és ennek reményében várja a 2019-as évet.

Kiadó: Zöld Válasz Egyesület