Hét hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait. 1970-ben még december 23-ra esett a túlfogyasztás napja, 50 évvel később, 2018-ban ez a dátum augusztus elsejére esett, ami annyit tesz, hogy az év további részében a bolygó már csak hitelez az emberiségnek.

Ez a fogyasztási szint azonban nem tartható fenn. A javulás érdekében sürgős lépéseket kell tennie az egész világnak, beleértve az országokat és az egyéneket is. Meg kell védenünk erdeinket, tengereinket és óceánjainkat, édesvizeinket, valamint a vadvilágot, és a fenntartható fejlődés irányába kell lépnünk.

Néhány példa arra, mit tehetünk:

Ha világszerte fele ennyit autóznánk, akkor 12 nappal kitolhatnánk a Túlfogyasztás Világnapját.

Ha az emberiség szén-dioxid-kibocsátását 50 százalékkal csökkentenénk, a Túlfogyasztás Világnapja 93 nappal később lenne a jelenleginél.

Ha a világon mindenki a felére csökkentené az élelmiszer pazarlást, és minden ember annyi kalóriát fogyasztana, amennyi a világátlag, akkor 38 nappal később jönne el a kritikus nap.

Fontos, hogy megfelelően szigeteljük otthonunkat: a rosszul szigetelt falakon, tetőn, padlón keresztül a hő akár 50 százaléka is elszökhet, de ha csak 1 fokkal csökkentjük a fűtés hőmérsékletét, háztartásunk akár 300 kg szén-dioxidot is megtakaríthat évente.

A közlekedésben preferáljuk a kerékpározást, gyaloglást vagy a tömegközlekedést.

Vásárláskor ne kérjünk műanyagzacskót, hanem vigyünk magunkkal vászonszatyrot vagy hátizsákot, és lehetőség szerint válasszuk az olyan termékeket, amelyek nem csomagoltak, vagy csomagolásuk újrahasznosítható.

Fogmosás, borotválkozás és mosogatás közben ne folyassuk feleslegesen a vizet, a papírral pedig bánjunk takarékosan: ha nem muszáj, ne nyomtassunk ki mindent, ha pedig mégis nyomtatnunk kell, akkor a papír mindkét oldalát használjuk.

Kapcsoljuk le a villanyt a nem használt szobákban! Így az izzók élettartama hosszabb lesz, és a pénztárcánk is meghálálja az odafigyelést. Használjunk LED izzókat, amelyek használata a hagyományos energiatakarékos izzókhoz képest is harmadannyi CO2 kibocsátással jár, ráadásul várható élettartama háromszor hosszabb.

Csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyit tényleg el is fogyasztunk. Ássunk a hűtő mélyére, mielőtt nagybevásárlásra adjuk a fejünket.

Keressük a természetes alapanyagokból készült kozmetikumokat! Ezek a termékek lemosás után a vízbe kerülve sem okoznak környezetkárosítást.

Vízkőoldó és fürdőszoba tisztító helyett használjunk ecetet.

Ha a zuhanyt választjuk, harmadannyi vizet használunk el, mint amikor kádban fürdünk.

A palackozott víz helyett fogyasszunk csapvizet. Magyarországon szinte mindenhol kiváló minőségű az ivóvíz. Munkamegbeszéléseken, tárgyalásokon kerüljön az asztalra vizes kancsó.

Mérsékeljük a húsfogyasztást! Ez nem azt jelenti, hogy legyünk vegetáriánusok, de jó ha tudod, hogy 1kg marhahús előállításához átlagosan 15500 liter vízre van szükség, ami természetesen függ az állattartás módszerétől, illetve az adott éghajlattól. A baromfihús esetében ez a szám 3900 liter. Természetvédelmi szempontból a helyi tenyésztésű, minél természetesebb körülmények között nevelkedett állatok fogyasztása a legelőnyösebb, ilyen például az őshonos szürkemarha.

Írjuk ki a levelesládánkra, hogy nem kérünk reklámújságokat.

Forrás: wwf.hu

 

Borító kép: http://androgeek.hu