A XXI. század egyik kényelmi megoldása kétségtelenül a webáruházon keresztül történő vásárlás lehetősége, mellyel időt és energiát spórolhatunk meg. Azonban ezen funkciókon túl érdemes odafigyelni néhány alapvető elemre a webáruházak felületén, mielőtt leadjuk a rendelésünket, avagy fizetést kezdeményezünk online módon.

Magyarországon több, mint három éve a webáruházaknak egy sor információt kell adniuk kötelezően a honlapjukon a fogyasztók részére. Így tehát fel kell tüntetniük az Általános Szerződési Feltételek között a panaszkezelés módját, a vásárlástól való elállás feltételeit, a békéltető testülethez való fordulás lehetőségét, területileg illetékes kirendeltség adatait.

A Budapesti Békéltető Testület szerint már az is jogsértésnek minősül, ha nincs megadva a tárhely-szolgáltató neve, székhelyének címe, email címe.

A súlyos jogsértéseket elkövető webáruházakról nyilvános listát vezetnek a világhálón.

A webáruház tulajdonosainak a cégük, vagy egyéni vállalkozói viszonyukra irányuló adatokon túl meg kell adniuk a webáruház email címét is, ez alól nem kivételezettek az online adásvételi vagy szolgáltatási szerződésekben érintett, az Európai Unióban letelepedett kereskedők sem. Még a repülőtársaságoknak is fel kell tüntetniük értékesítési oldalaikon kapcsolattartói email címüket.

Felveti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértését azon cselekedet, amikor kizárják az indoklás nélküli elállás lehetőségét azon esetben, mikor a termékben károsodás következik be, vagy nincs meg az eredeti, bontatlan csomagolás.

Emellett webshopon keresztüli rendelésnél, legkésőbb a megrendelt termék átvételekor vissza kell igazolni a fogyasztóval megkötött szerződést, és ennek az igazolásnak tartalmaznia kell a kötelező információkat is.

Ugyanígy elengedhetetlen, hogy a kellékszavatosságra vonatkozó jogszabályi kötelezettségről és az esetleges jótállás fennállásáról és annak feltételeiről szóló tájékoztatást ugyanúgy elhelyezzék az oldalon úgy, hogy a fogyasztó számára egyértelmű legyen a két fogalom közötti különbség. Ha pedig a termékre kötelező jótállás vonatkozik, akkor a jótállási jegyet át kell adni a fogyasztónak, legkésőbb a kiszállításkor.

A Budapesti Békéltető Testület kizárólagos illetékességgel rendelkezik Magyarországon az internetes vásárlásokból fakadó, határon átívelő fogyasztóvédelmi ügyek intézésére, emellett online tanácsadó pontként is segítik a feleket. Kényelmesen, online módon érhető el ez a szolgáltatás a testület honlapján.

Fotó – pixabay.com