Ma hét esztendeje, hogy a Mal Zrt. ajkai vörösiszap-tározójának fala átszakadt, és több százezer köbméter erősen maró hatású lúgos zagy öntötte el Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit.

2010. október 4-én 10 magyar állampolgár halt meg, és 123 megsebesült, ennek ellenére mégis válasz nélkül maradt a tragédia.

Úgy tartják, a hetedik évforduló sorsfordító, a felelősök tekintetében mi is ebben reménykedünk. Mint ismert, a vörösiszap-perben eddig mindössze annyit sikerült felmutatni, hogy az egészet újra kell kezdeni az első fokon.

De legalább azt elkerültük, hogy bűncselekmény hiányában felmentsék a Mal Zrt. vezetőit – akiknek a felelősségét egyébiránt az Országgyűlés is megállapította.

Abban, hogy a vörösiszap-katasztrófa még mindig lezáratlan és kísért minket, abban a Zöld Válasz szerint óriási szerepe van annak, hogy a kormányzat továbbra sem szán kellő hangsúlyt a környezetvédelemre, ezzel pedig nemcsak a jövő, hanem a jelen generációit is veszélyezteti.

Egyesületünk szerint a XXI. században elengedhetetlen, hogy érvényesüljön a “szennyező fizet” elve, mert az csak a gyarmati világra jellemző, hogy egy cég profitérdeke többet számítson az állampolgárok alapvető jogainál.

Bízunk abban, hogy a megismételt eljárás során figyelembe veszik a Győri Ítélőtábla meglátásait, miszerint a korábbi felmentő ítélet “nem elégséges, hiányos, nem alkalmas” arra, hogy azt elfogadhassuk.

Kiadó: Zöld Válasz Egyesület