Esővíz- és szürkevíz hasznosítása

Az ASIO Hungary Kft. a Cseh Centrumban konferenciát szervezett az esővíz és a szürkevíz hasznosítása és megtisztítása témájában.

A cég a nagy múltú cseh ASIOGROUP hazai leányvállalata, akik hazánkban két üzemmel rendelkezik. Profiljukban a polipropilénből készült szennyvíztechnikai berendezések (zsír-, olajleválasztó, ipari- és kommunális) és szennyvíztisztító telepek forgalmazása, gyártása szerepel. Ezek mellett általános tároló-, és puffertartályok, valamint esővíz újrahasznosító rendszerek kivitelezésével is foglalkoznak. Az alkalmazott technológiák és megoldások a fenntartható fejlődés elvein alapulnak.

A cégközpontban kutatásokat is végeznek csaknem 40 mérnökkel karöltve. 2016-ban adták át új kutatóközpontjukat. Saját fejlesztésüknek köszönhetően sikerrel tisztítottak meg cianobaktériummal szennyezett vizeket. Borbás Bálint, a cég projektmenedzsere felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy el kell kezdenünk felelősen gazdálkodni vizeinkkel mert az utolsó órákban vagyunk. Már Új-Zélandon is problémát okoz a vízellátás, Kaliforniában pedig az új rendeleteknek köszönhetően már nem épülhetnek úgy épületek, hogy ne terveznének bele olyan technológiát, amivel az esővizet felfogják és hasznosítják. Dél-Afrikában szintén hasonló elvek mentén hasznosítják a csapadékot.

Hazánk azonban ebben a tekintetben is el van maradva. Az önkormányzatok, döntéshozók inkább választják a környezetterhelőbb, költségesebb, rizikósabb technológiákat, mint ezt. Szemléletbeli változásokra van szükség, amit ezzel a konferenciával kívánnak elindítani. Az emelkedő költségek, a növekvő energiaszükséglet, a mikroszennyezések és a szolgáltatóktól való függőség mindinkább arra kell sarkalja az embereket, hogy nem csak települési szinten, de a háztartások maguknak tudják előállítani a mindennapi vízszükségletüket.

Tudta?

A tisztított esővizet az alkalmazott technológiától függően felhasználhatjuk ivóvízként, toalett öblítésre, kert locsolásra, zuhanyzásra, takarításra, vagy épp adiabatikus hűtésre. A lágy esővíz kiváló a növények locsolására, mosáshoz használva pedig akár 50%-kal csökkenthető a vízlágyító és öblítő használata.

A PURAIN nevű technológiát alkalmazzák a nürnbergi versenypályán is többek között, de világszerte már több, mint 30 000 telepítést végeztek.

Az esővíz mellett a szürkevíz hasznosításában vannak nagy lehetőségek, hiszen állandóan rendelkezésre áll a csapadékkal szemben.

A szürkevíz ugyanis az általunk elhasznált enyhén szennyezett víz, amely emberi ürüléket nem tartalmaz. Németországban már van olyan családi ház, ahol a két technológiát, tehát az esővíz felfogását és tisztítását, valamint a szürkevíz kezelését egyszerre építették be, így az esővíz akár kétszer is hasznosítható.

Azokban a családi házakban, ahol alkalmazzák a szürkevízkezelő technológiát, nem kell csatornadíjjal számolniuk. Akik azt tervezik, hogy épülő házukba beleterveztetnének ilyen berendezést, nem kell attól félniük, hogy jelentősen megemelkednének a gépészeti költségek. Családi házak esetén átlagosan 7-800 ezer Ft-ba kerül a berendezés, a megtérülés körülbelül 6 év fogyasztástól függően.

Gondolta volna?

Egy német sörfőzde esővizet használ sörfőzéshez. A lehullott csapadék megtisztítását az ASIOGROUP Cégcsoport által forgalmazott, vagy éppen kifejlesztett technológiákkal érik el. Egy német szabadalomnak köszönhetően az AQUALOOP fantázia névre hallgató berendezéssel az esővízből ivóvíz tisztaságú vizet lehet előállítani a háztartásokban.

Klocsko Katalin