Bűn van. Hol a bűnhődés? Másodfokú ítélet a vörösiszap-perben.

 

Környezetvédelmi egyesületként nem tisztünk véleményezni a független magyar bíróságok döntéseit, az ugyanakkor szembetűnő, hogy a vörösiszap-perben a Győri Ítélőtábla milyen mértékben ellentmondott a Veszprémi Törvényszéknek.

 

Véleményünk szerint a másodfokú határozat, amely hatályon kívül helyezte a Mal-vezetők felmentését, az elmúlt évtizedek kormányzati felelőtlenségei felett is ítéletet mondott. Mert ez a rendszer nem működik, ezt a hétfői határozat is bizonyítja: még mindig fontosabb a profitérdek, mint az emberek és a környezet biztonsága.

Ne feledjük, ha az ajkai iszaptározó gátfala néhány órával korábban szakad át, akkor minden bizonnyal egészen más lenne a kormányzat hozzáállása is. Pedig Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, a felelősök elnyerik a méltó büntetésüket, és 2012 márciusában a parlament is határozatban mondta ki, hogy a 10 halálos áldozatot követelő katasztrófáért döntően a Mal Zrt. a felelős.

A jelenlegi rendszer működésképtelenségére példa az is, hogy több mint 6 évvel a katasztrófa után, továbbra sem tudjuk, hogy ki, vagy mi okozta a balesetet. Mert hiába a kormányzati ígéretek, továbbra sem érvényesül hazánkban a “szennyező fizet elve”.

Egy XXI. századi ország, a XXI. századi kihívásokkal szemben nem létezhet hatékony környezetvédelem nélkül. Ne a megelőzésen, a kárrendezésen, az emberek biztonságán spóroljon a kormányzat, arra ott vannak a megalomán beruházásai.

 

Kiadó: Zöld Válasz Egyesület

Fotó: MTI